Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice intrebuintau propolisul pentru proprietatile sale medicinale. Grecii il foloseau pentru a trata abcesele, asierienii il aplicau pe rani pentru a combate infectiile si a stimula procesul de vindecare cutanata, iar egiptenii il utilizau la imbalsamarea mumiilor.
Compozitia produsului apicol poate varia in functie de locatia albinelor si de flora la care acestea au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeasi compozitie chimica precum cel din Brazilia.
In prezentul articol, vom oferi detalii privind beneficiile pe care binecunoscuta substanta le aduce organismului, precum si despre contraindicatiile pe care este bine sa le aveti in vedere inainte de a folosi un astfel de produs.
Propolisul este o substanta rasinoasa, pe care albinele o creeaza amestecand saliva proprie cu ceara de albine, la care adauga compusi din diverse plante si copaci. Albinele il folosesc pentru a sigila golurile din stup, astfel incat sa-l fereasca de intrusi. De asemenea, substanta are proprietati antimicrobiene, protejand albinele impotriva agentilor patogeni.
Cercetatorii au identificat mai mult de 300 de compusi regasiti in propolis. Majoritatea acestor componente sunt sub forma de polifenoli, adica antioxidanti care combat afectiunile. Mai exact, propolisul contine polifenolii denumiti flavonoizi. Acestia sunt produsi in plante ca forma de protectie, fiind intalniti de obicei in alimente despre care se stie ca au proprietati antioxidante, cum ar fi fructele, legumele, ceaiul verde si vinul rosu.
Compozitia exacta a acestui produs apicol depinde de locul in care este amplasat stupul, dar in linii mari, propolisul contine:
Acesta prezinta urmatoarele proprietati:
Unele dintre substantele prezente in propolis pot chiar sa aduca beneficii in caz de cancer.
In general, propolisul este considerat un tratament natural pentru urmatoarele afectiuni: